Iets mis met je beugel?

Heb je een probleem met je beugel? In veel gevallen kun je dit zelf oplossen! Lees voor de veelvoorkomende klachten dit formulier door.

Lees hieronder meer.

Gebroken beugel?

Breekt een stuk plastic af of breekt een draadje, probeer dan vooral om de beugel toch te blijven dragen. Als het echt niet meer gaat dan is dat niet anders. Bewaar de stukken en breng ze mee terug, we kunnen ze misschien nog gebruiken voor reparatie.

Los bandje?

Als een bandje van de vaste beugel of van de buitenboordbeugel loslaat, probeer dan of een orthodontist of tandarts dat weer (tijdelijk) vast kan zetten. Als dat niet mogelijk is, maak het bandje dan voorzichtig los en bewaar het om het de volgende afspraak weer mee te brengen. Als aan het losse bandje een elastiekje vastzat, dan alle elastiekjes uitlaten totdat het bandje weer is vastgezet. Hoorde aan het bandje een buitenboordbeugel, dan moet die uitgelaten worden. Als het bandje eraf is dan kan een nu eventueel los draadeinde vlak achter het laatste bandje of slotje worden afgeknipt. Handig daarvoor is een klein nagelschaartje.

Los slotje?

Is er een slotje dat op de tand geplakt was los, dan (laten) losmaken van de draad; als er naar de tand waar het slotje op zat een elastiekje ging, dan alle elastiekjes uitlaten totdat het slotje weer is vastgezet.

Los (ligatuur/ijzer) draadje?

Als zo’n draadje los laat van een tand/kies waar een elastiekje aan trekt, dan helemaal geen elastiekjes meer dragen totdat een nieuw draadje is vastgemaakt.