De vaste beugel

Met een vaste beugel, ook wel een “slotjesbeugel” genoemd kan je tanden en kiezen of groepjes tanden en kiezen verplaatsen. Een groepje tanden wordt gebruikt als een soort anker. Via dit groepje tanden kan de orthodontist de stand van een andere tand of kies corrigeren. Dit kan met een elastiekje of een veertje. De constante druk zorgt ervoor dat deze tand ongeveer 1mm per maand verplaatst.

zelfligerend 1

Spacer (separatie elastiek)

Een elastiekje dat tussen je kiezen geplaatst wordt om ruimte te maken voor bandjes om je kiezen. Deze elastiekjes duwen je kiezen een beetje uit elkaar en dat kan best vervelend aanvoelen. Als je er niet van kan slapen mag je best een pijnstiller nemen. Spacers worden ongeveer één week voor je vaste beugel geplaatst.

Tips:

Floss, stook of raag niet tussen de kiezen waar een spacer zit, maar reinig wel goed de rest van je gebit. • Eet geen kleverig voedsel. • Als een spacer uitvalt neem je contact op met je orthodontist.

Plaatsing:

Als de spacers eenmaal hun werk hebben gedaan, wordt de vaste beugel in je mond geplaatst. De volgende onderdelen kunnen worden gebruikt.

Brackets

Een bracket is als het ware een klein handvat of je tand of kies. Dankzij deze slotjes kan de orthodontist een kracht uitoefenen op een tand en daarmee die tand of kies in de gewenste richting verplaatsen.

Draad

Metaaldraad die door alle slotjes loopt dient daarbij als een soort “rail”. De tand of kies zal zich door deze draad laten verplaatsen.

Spiraalveertje

Een spiraalveer duwt of trekt aan de brackets om de ruimte tussen de tanden of kiezen te vergroten of juist te verkleinen.

Metalen bandjes

Dit zijn metalen ringen die rondom je kiezen worden geplaatste. Op deze ringen kan een bracket en/of buis zitten.

Elastiekjes

Zijn kleine elastiekjes die de metaaldraad in de bracket houden. Je kunt aan je orthodontist leuke kleuren vragen.

Elastieken

Zijn rubberen banden, vastgehaakt aan een bracket die verbonden zijn tussen onder- en bovenkaak. Als onderdeel van orthodontische behandelingen worden vaak elastieken gebruikt. De elastieken leveren de kracht die nodig is om je tanden of een groepje tanden te verplaatsen. Het is daarom erg belangrijk dat ze worden gedragen volgens de instructies van je orthodontist. Vervang de elastiekjes 1 maal per dag want ze worden snel slapper. Vervang ze op hetzelfde tijdstip, bijvoorbeeld vlak voordat je naar bed gaat. Let op de kleur van de elastiekjes. Je mag bij het eten en het tandenpoetsen de elastiekjes uitdoen. instructiebrief vaste apparatuur instructiebrief elastieken