Hyrax

Een hyrax wordt gebruikt om de bovenkaak snel te verbreden. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan. Ook ontstaat er meer ruimte in je mond, waardoor het trekken van tanden en kiezen vaak voorkomen kan worden.

Hyrax-01Een hyrax zit vast door middel van ringetjes die bevestigd zijn aan je kiezen. Midden in de hyrax zit een schroefje die iedere dag een klein stukje aangedraaid moet worden. Het apparaat duwt zo je tanden en kiezen naar buiten. Er kan hierdoor een spleet tussen de voortanden ontstaan. Deze spleet sluit vaak vanzelf weer, maar kan ook gecorrigeerd worden met een slotjesbeugel. Omdat bij kinderen het weefsel in het midden van de bovenkaak nog soepel is, wordt de hyrax alleen in een vroeg stadium toegepast. Daarna is het weefsel teveel vergroeid en is het verbreden van de bovenkaak alleen nog mogelijk door middel van een kaakoperatie. In het begin is het dragen van een hyrax best wennen. Hij wordt iedere dag weer op spanning gezet, waardoor je een drukkend gevoel kun krijgen op je tanden, kiezen of kaken. Het praten en eten met een hyrax went snel. Zorg ervoor dat je de hyrax altijd goed schoon houdt, zodat er geen etensresten achter blijven zitten. De hyrax doet zijn werk erg snel. Al na ongeveer drie weken kan je bovenkaak 8 tot 12 mm zijn verbreed. De hyrax moet dan nog wel een paar maanden blijven zitten zodat de bovenkaak weer goed vast kan groeien. Hierna kun je genieten van je een nieuwe, brede en stralende lach! instructiebrief hyrax

 

Quad Helix

De quad helix wordt gebruikt om kleine afwijkingen in de breedte van je bovenkaak te corrigeren. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan. Het scheefgroeien van je onderkaak wordt hiermee voorkomen.

quad Helix

De quad helix moet worden toegepast in een vroeg stadium, want alleen wanneer je nog in de groei bent, is de kaakgroei goed te begeleiden. De beugel is verbonden aan ringetjes die om de eerste grote kiezen in de bovenkaak vastzitten. De quad helix werkt als een soort veer: heel langzaam worden de tanden en kiezen opzij geduwd, zodat er meer ruimte in de mond ontstaat. De quad helix zit vast in de mond; je draagt hem dus 24 uur per dag. In het begin is dit best een beetje wennen, vooral met het praten en tijdens het eten. Er blijven gemakkelijk etensresten achter de veer zitten. Poets daarom ook goed de draad, je tong en de ringetjes om je kiezen en eet geen kleverige dingen. Als de quad helix eruit mag heb je extra ruimte in je mond en een brede rij met mooie tanden!

 

Herbst

De herbst heeft als functie het stimuleren van de groei van de onderkaak. Het doel is het naar voren brengen van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak om de overbeet te verminderen, tevens het verminderen van de diepte van de beet en om de achterste kiezen ten opzichte van elkaar gunstiger te plaatsen zodat zij later met een vaste (slotjes) beugel goed op elkaar passen.

plaatje herbst(2)

De herbst moet worden toegepast in een vroeg stadium, want alleen wanneer je nog in de groei bent, is de kaakgroei goed te begeleiden. De beugel is verbonden aan ringetjes die om de eerste grote kiezen in de boven- en onderkaak vastzitten. De herbst zit vast in de mond; je draagt hem dus 24 uur per dag. In het begin is dit best een beetje wennen, vooral met het praten en tijdens het eten. instructiebrief herbst